Fotoguide

Det är trots allt fotot som är själva grunden för porträttet, så det är väldigt viktigt att fotot är bra. Här kommer en liten guide till dig när du ska välja ett foto eller fotografera nya för ändamålet.

Upplösning

Upplösningen på fotot ska vara så hög som möjligt. Det är bland annat upplösningen som avgör hur mycket jag kan se när jag förstorar upp fotot för att se detaljerna. Upplösningen på fotot kan du se om du högerklickar på det i datorn och väljer egenskaper och sedan information. Jag tror att runt 96 dpi är en vanlig upplösning. Det finns även 72 dpi som är lägre (sämre för detta ändamål) samt 180 dpi som är högre (bättre), 200 dpi som är ännu bättre osv. Jag behöver nog minst 180 dpi, absolut lägst 96 dpi för att göra ett porträtt beroende på de andra faktorerana i fotot. Men så högt som möjligt är att föredra. Du kan ändra inställningen i din kamera innan du tar ett foto. Välj den högsta inställningen som erbjuds. 

Närbild

Att fotot bara visar det jag ska porträttera av och inte en massa bakgrund är en stor fördel. Med andra ord om jag ska göra ett porträtt av huvud/skuldra så är det väldigt bra om fotot bara visar detta och inte hela djurets kropp. Allt för att slippa förstora upp fotot så mycket. Så ta fotot så nära du kan utan att för den sak skull förlora skärpan. Se dock till att allt jag ska teckna finns med på fotot, jag kan inte lägga till saker i porträttet som jag inte kan se på fotot. Ta helst fotot i höjd med ögonen av den som ska avporträtteras.

Ljuset

Upplösningen är inte allt. Ibland kan ett foto med 96 dpi vara bättre att teckna av än ett med 180 dpi beroende på de övriga faktorerna som gör ett foto. Ljuset är otroligt viktigt! Fotot ska helst vara taget utomhus, och helst en mulen dag då solen inte står helt på "objektet". Om solen lyser för starkt på objektet kan jag ha svårt att se strukturerna (skuggorna bleks bort och de ljusa partierna blir bara ljusa fläckar utan detaljer). Så välj en mulen dag då du tar ditt foto.

Skuggor 

Dessa kan man använda sig av för att få fram ett bra foto. Men de kan även, om de blir för mycket göra ett foto oanvändbart för mig att teckna av. Om jag ska kunna använda ett foto kan inte hunden (eller vad det nu är jag ska teckna av) ha skugga i ansiktet. Djuret måste stå vänt emot ljuset så att ansiktet belyses. Den behöver inte stå absolut rakt mot solen, men åt det hållet. Skuggor kan dock ge en fin kontrast i pälsen vilket i sin tur ger ett fint porträtt, men då är det en förutsättning att fotot har hög upplösning så jag kan se strukturen någorlunda bra även i de mörkare partierna.

Inomhus

Det går självklart att använda foton tagna inomhus också, även om det brukar finnas bättre förutsättningar utomhus. Om du tar foto inne så stå i ett ljust rum med mycket belysning framifrån, till exempel riktade mot ett fönster. Naturligt dagsljus är absolut bäst för att återge de rätta färgerna och strukturerna. Var försiktig med blixten, så på ett ställe där du inte behöver använda den. Om det är reflektioner av blixten i ögat på personen som fotograferas kan jag inte använda det. Jag måste kunna se de naturliga blänken i ögat samt individens unika blick som med en blixt lätt förvrängs eller försvinner helt.

Personlig utstrålning

En annan viktig sak är att fotot verkligen ska avspegla en individ den föreställer, för det är ju det porträttet ska göra sen. Om inte fotot återger personens karaktär kommer inte porträttet heller att kunna göra det. Blickar, uttryck och miner ger fotot en personlig prägling. Tänk också på att djurets pälsfärg på fotot ska vara lik den den har i verkligheten. Jag tecknar ju endast utifrån vad jag ser på fotot och kan inte veta ifall just detta fotot har förvrängt individens päls pga ljus m.m. Om du ska fotografera ett djur så kan du, för att få djuret att se extra allert ut kan du locka med något gott, pipa med en pipleksak, prassla med en påse eller försöka fånga dess uppmärksamhet på något sätt.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)